Kiinteistöhuoltoalan moniosaaja

ASUINTILOJEN LÄMMITYS

Lämmitysenergia saadaan kunnallisesta kaukolämmöstä.

Kaukolämpöverkostossa virtaa kuumaa vettä, joka muunnetaan kiinteistön omassa lämmönsiirtimessä patteriverkostoon sopivan lämpöiseksi. Sopivan lämpöinen tarkoittaa sitä, että patterissa virtaavan veden lämpötila on kovimpien pakkasten aikaan 70°C. Ulkoilman lämmetessä pattereissa virtaavan veden lämpötila kohoaa suoraviivaisesti ulkoilman lämpötilaan nähden. Niinpä pattereissa virtaavan veden lämpötila on vain 30°C, tai allekin jo varhain keväällä. Vaikka patteri tuntuu käteen kylmältä, käden lämpötilahan on 32°C, niin silti patteri lämmittää ja pitää huoneen suunnitellussa 21°C:ssa. Lämmönsiirtimessä tapahtuu siis ensimmäinen lämmityksen tehon säätö. Sen asetuksista vastaa huoltoliike.

Toinen säätö tapahtuu jokaisen huoneen patterissa. Patterissa on termostaattinen venttiili, joka on säädetty siten, että huoneilman lämpötila pysyy 21°C:ssa. Termostaattisen venttiilin varsinainen tehtävä on pienentää patterin tehoa silloin, kun huoneeseen tulee ylimääräistä lämpöä auringosta, kodinkoneiden käytöstä tai vaikkapa lukuisista vieraista. Patterin säätöön voi asukas vaikuttaa itse. Käsipyörästä voi valita sen, haluaako huoneilman lämpötilaksi 19°C, 20° tai 21°C. Käsipyörästä voi valita myös sen, että haluaa huonelämpötilaksi 22°C. Mutta jos huoltoliike on tarkka, ei patterissa kiertävän vedenlämpötila riitä kiertävän veden lämpötila riitä lämmittämään patteria ja sitä kautta huoneilmaa korkeammaksi kuin 21°C. Käsipyörästä säätämällä voidaan siis jonkin verran vaikuttaa huoneilman lämpötilaan, mutta huomaa, että vaikutus on hidas. Pakkasilla asteen kylmempää huoneilmaa saattaa saada muutamassa tunnissa, mutta asteen lämpimämpää huoneilmaa tavoittaessa on odotettava kaksinkertainen aika, eikä suunniteltua korkeampaa lämpötilaa edes saavuteta.

Jos huoneilman lämpötila ei lämpene edes 21°C:een, Kannattaa ensin katsoa huonetta: Onko sohva, tai kirjoituspöytä, tai ruokapöytä patterin edessä niin, ettei patterin lämpö pääse huoneeseen. Onko patteriventtiili verhon ja seinän välisessä tilassa, jossa lämpötila saattaa olla 25°C. Ja kun patteriventtiili aistii tuon lämpötilan, sulkeutuu venttiili, eikä patteri enää lämpene.

ÄLÄ KALUSTA PATTEREITA PIILOON! Sohva patterin edessä saattaa olla niin lähellä patteria, ettei ilma pääse kiertämään, estää sohvapatterin säteilylämmön siirtymisen. Silloin ihmiseen kohdistuu vain kylmän ikkunapinnan hohka, ihmisestä säteilee lämpöä kylmään pintaan. Kun patterista ei tule kylmäsäteilyä korvaavaa lämpösäteilyä, aistitaan heti kylmää. Patterilämmitys ei vaadi asukkaalta minkäänlaista käyttöä, eikä huoltoa. Tai oikeastaan yksi huoltotoimenpide on asukkaan tehtävä; patteri on joskus imuroitava puhtaaksi. Joskus tarkoittaa kerran muutamassa vuodessa.

PÄIVYSTYS HÄTÄTAPAUKSISSA

  • Kun tulvii
  • Kun avain katoaa ja kotiin pitäisi päästä
  • Kun havaitaan yhtiössä jotain normaalista poikkeavaa

Päivystysaika:

Ma-Pe klo 16:00 - 07:30,
viikonloput ja pyhäpäivät

Päivystysnumeromme
0400 461 533