Kiinteistöhuoltoalan moniosaaja

ILMANVAIHTOKONEET - ILMAVIRTOJEN HALLINTA

Ilmanvaihtokoneella on kolme käyntiasentoa; poissaoloasento, normaalin asumisen asento ja tehostetun ilmanvaihdon asento. Tehoa ohjataan liesikuvussa olevilla painikkeilla.

Poissaoloasento on tarkoitettu vain silloin, kun asunnossa ei oleskella. Käytännössä päivän työssäolopoissaolo  ei ole varsinaista poissaoloa, sillä asuntoon jäävät kaikki muut ilmaa pilaavat tekijät; astiat tiskipöydällä, jätteet jätepussissa, likaiset vaatteet pyykkikorissa. Eli silloin kannattaa jättää ilmanvaihto normaalin asumisen asennolle, vaikka olisikin poissa.

Normaali asuminen tarkoittaa sitä, kun kotona istutaan, tanssitaan, luetaan, katsotaan televisiota ja nukutaan.

Tehostusasentoa käytetään, kun laitetaan ruokaa, kun on käyty saunassa ja kun kuivatetaan pyykkiä.

 

Energiankulutukseen vaikuttaminen

Ilmanvaihdon käyttö on suuri energian kulutukseen vaikuttava tekijä, mutta on sata kertaa tärkeämpää huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta kuin säästää energiaa ilmanvaihdosta tinkimällä. Ilmanvaihdosta tinkiminen tuntuu nenässä, eivätkä vieraat juuri ilahdu tunkkaisesta ilmasta. Ikkunoiden huurtuminen talvikaudella on myös varma merkki siitä, että on tingitty ilmanvaihdosta. Ikkunoiden huurtuminen on samalla merkki siitä, että kosteutta saattaa myös paikkoihin, joita ei näy.

 

Ilmanvaihtolaitteiden huolto

Ilmanvaihdossa on muutamia huoltokohteita, jotka on hoidettava säännönmukaisesti. Poistoilmaventtiilit on puhdistettava päällisin puoli pari kertaa vuodessa ja perusteellisemman puhdistuksen ne vaativat kerran parissa vuodessa. Tuloilmaventtiilit likaantuvat vain päältä päin, joten pölyjen pyyhkiminen riittää. Pyyhkiminen on suoritettava pari kertaa vuodessa, samalla kun poistoilmaventtiilitkin. Silloin lika ei pääse pinttymään, vaan venttiilin saa keveällä pyyhkäisyllä puhtaaksi. Tuloilmaventtiili suuntaa ilman kattopintaan. Tuloilma on pudasta, mutta tuloilmasuihkuun imeytyy huoneilmaa, jonka sisältämä pöly saattaa tarttua kattopintaan. Kattopinnasta pöly on puhdistettava kuivalla, pehmeällä harjalla.

Keittiön liesikuvussa on rasvasuodatin, sen pesutarve riippuu voimakkaasti lieden käytöstä. Joillakin perheillä riittää pesu kerran muutamassa vuodessa, joillakin suodatin on puhdistettava pari kertaa vuodessa. Suodattimen voi pestä astianpesukoneessa muiden astioiden kanssa.

Ilmanvaihtokoneessa on suodattimet sekä tulo-että poistoilmassa. Niiden vaihdosta vastaa huoltoyhtiö.

 

Ilmanvaihto ja saunominen

Saunomisen yhteydessä kannattaa ilmanvaihdossa noudattaa seuraavaa kaavaa; Lämmitysvaiheessa pidetään ilmanvaihtoa mahdollisimman pienellä ja saunan poistoilmaventtiiliä vain vähän auki. Saunomisen alettua ilmanvaihto on hyvä olla tehostetun poiston asennossa, jolloin se poistaa suihkun höyryt, mutta löylyhuoneessa voi poistoventtiili olla samassa asennossa, etenkin jos tahtoo kosteita löylyjä. saunomisen jälkeen kuivatetaan sauna ja kylpyhuone siten, että kiuas on vielä saunomisen loputtua hetken aikaa päällä ja ilmanvaihto tehopoiston asennossa.

PÄIVYSTYS HÄTÄTAPAUKSISSA

  • Kun tulvii
  • Kun avain katoaa ja kotiin pitäisi päästä
  • Kun havaitaan yhtiössä jotain normaalista poikkeavaa

Päivystysaika:

Ma-Pe klo 16:00 - 07:30,
viikonloput ja pyhäpäivät

Päivystysnumeromme
0400 461 533